Χόκεϊ επί πάγου

Αν θέλετε να γνωρίσετε το χόκεϊ επί πάγου, σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα απαραίτητα στοιχεία για αυτό το υπέροχο άθλημα όπως τους κανόνες του αθλήματος, τους ειδικούς κανονισμούς και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

Οι κανόνες:

Αγώνας και Διαιτητές

Ο κάθε αγώνας αποτελείται από τρεις περιόδους, είκοσι λεπτών η καθεμία. Ο χρόνος σταματά μετά το σφύριγμα των διαιτητών. Πρόκειται για τρεις διαιτητές οι οποίοι βρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου (παγοδρομίου). Ο ένας βρίσκεται κεντρικά και οι άλλοι δύο κινούνται πλάγια, για να ελέγχουν τις φάσεις offside, icing και την σωστή εκτέλεση του faceoff. Επίσης, υπάρχουν δύο ακόμη διαιτητές, αποκαλούμενοι goal referees, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από κάθε ένα τέρμα και κατοχυρώνουν αντίστοιχα τα τέρματα όταν το πακ περνάει την τελική γραμμή πίσω από τον κάθε τερματοφύλακα.

 

Θέσεις Παικτών

Οι 5 παίκτες της κάθε ομάδας παρατάσσονται στο παγοδρόμιο και ο τερματοφύλακας στο τέρμα, κρατώντας από ένα μπαστούνι (stick).
Για να ακουμπήσουν το πακ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέρος του σώματός τους. Δεν μπορούν να σκοράρουν με τα χέρια ή τα πόδια. Δεν επιτρέπεται να δώσουν πάσα με τα χέρια ή να κρατήσουν το πακ στο χέρι τους για πολλή ώρα.
Οι θέσεις των παικτών είναι:
• δύο παίκτες στην άμυνα (defencemen),
• ένας κεντρώος (ή κεντρικός – center) και
• δύο πλάγιοι επιτιθέμενοι (wingers).
• Τερματοφύλακας (συνηθίζεται να μένει στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 60λέπτου, εκτός κι αν αντιμετωπίσει πρόβλημα τραυματισμού). Μπορεί να γίνει αλλαγή λόγω τακτικής.

 

Άθλημα χωρίς ισοπαλία

Όπως σε πολλά αθλήματα ( μπάσκετ, μπέιζμπολ, βόλεϊ) έτσι και στο χόκεϊ επί πάγου δεν ισχύει η ισοπαλία. Εάν ο αγώνας λήξει ισόπαλο, τότε οι ομάδες αποκομίζουν από έναν βαθμό στο πρωτάθλημα(εξαίρεση τα πλέι-οφ) και ο αγώνας παίρνει παράταση πέντε λεπτών. Σε αυτή την παράταση, οι ομάδες υποχρεούνται να αφαιρέσουν από έναν παίκτη, με σκοπό να αγωνιστούν πέντε εναντίων πέντε και να ο ρυθμός του αγώνα να γίνει πιο γρήγορος.
Στην περίπτωση που επιτρέπεται και δεύτερη παράταση, ανάλογα τη λίγκα, ο παίκτης αφαιρείται στη δεύτερη παράταση. Στο NHL ισχύει μόνο μια παράταση. Αν και μετά την παράταση εξακολουθεί το αποτέλεσμα να παραμένει ισόπαλο, ακολουθεί η διαδικασία των πέναλτι (shootout).

 

Στρατηγική-Αλλαγές Παικτών

Εκτός από τους παίκτες της αρχικής εξάδας, υπάρχουν και οι αναπληρωματικοί οι οποίοι βρίσκονται στον πάγκο και εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια του αγώνα, ανάλογα με την κρίση του προπονητή. Οι παίκτες αυτοί είναι 14 (13 παίκτες, 1 τερματοφύλακας).
Συνήθως, οι αλλαγές των παικτών γίνονται κατά πεντάδες. Υπάρχει όμως και η περίπτωση που οι παίκτες μπαίνουν σταδιακά στον αγωνιστικό χώρο, αντικαθιστώντας τους παίκτες της προηγούμενης πεντάδας χωρίς να αντικατασταθούν απαραίτητα όλοι.
Συνήθως, οι ομάδες αλλάζουν στο 100% τους μέσα σε 90-120 δευτερόλεπτα. Αλλαγές γίνονται και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του παιχνιδιού, με εξαίρεση τη θέση του τερματοφύλακα.
Οι πλάγιοι διαιτητές ελέγχουν την εγκυρότητα της αλλαγής και την επιτρέπουν αντίστοιχα τη στιγμή που επιθυμεί να αντικαταστήσει παίκτη ο προπονητής της ομάδας. Αλλαγή παίκτη δεν επιτρέπεται για την ομάδα που κάνει icing, αμέσως πριν από το faceoff που ακολουθεί.

 

gipedo

 

Το γήπεδο και οι ζώνες

Ο αγώνας διεξάγεται σε παγοδρόμιο. Καλύπτεται από πλεξιγκλάς και έχει διακριτά όρια από τις εξέδρες. Οι μονομαχίες των παικτών για το πακ μπορούν να φτάσουν ως τα όρια του πλεξιγκλάς και να τζαρτζαριστούν ανάμεσά τους ακόμη και βρισκόμενοι σε επαφή και με το πλεξιγκλάς. Το γήπεδο ή αλλιώς ρινκ(rink), χωρίζεται γύρω-γύρω από τα boards. Οι διαστάσεις του σε μέτρα είναι είτε 61×26, είτε 60×30 είτε 61×31, με το ελάχιστο (βάσει Ολυμπιακών προδιαγραφών) 58×24. Το χόκεϊ επί πάγου είναι Ολυμπιακό άθλημα που διεξάγεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η γωνία έχει ακτίνα 8.5 μέτρων και οι ζώνες επίθεσης είναι 20 μέτρων. Η ουδέτερη ζώνη καλύπτει συνολικά 15 μέτρα. Εντός της επιφάνειας του αγωνιστικού χώρου υπάρχουν εννέα προσχεδιασμένοι κύκλοι για faceoff.
Ο διαχωρισμός στις ζώνες γίνεται βάση των χαραγμένων γραμμών επάνω στο παγοδρόμιο. Η ουδέτερη ζώνη βρίσκεται μεταξύ των δύο μπλε γραμμών του γηπέδου.

Από τη μία πλευρά ως την άλλη, οι γραμμές είναι οι εξής:

• Κόκκινη τελική γραμμή εστίας, την οποία επιτηρεί ο τερματοφύλακας της μιας ομάδας μόνο μπροστά από την εστία του, ωστόσο το παιχνίδι δύναται να συνεχιστεί και πίσω από αυτή τη γραμμή εκτός κι αν γίνει icing
• Μπλε γραμμή, μέσα από την οποία ισχύει ο κανονισμός του offside για τους επιτιθέμενους και ως την οποία εκτείνεται η γραμμή άμυνας της μιας ομάδας
• Κόκκινη γραμμή κέντρου, απ’ όπου ξεκινά –πάντα με faceoff- το παιχνίδι
• Μπλε γραμμή, όπου αρχίζει η αμυντική γραμμή της αντίπαλης ομάδας αντίστοιχα και ισχύει ο κανονισμούς του offside για τους επιτιθέμενους
• Κόκκινη τελική γραμμή εστίας της αντίπαλης ομάδας.

Ο χώρος ανάμεσα στις δύο μπλε γραμμές αποκαλείται ουδέτερη ζώνη και ανάμεσα στις δύο τελικές γραμμές και την πρώτη μπλε ως αμυντική, επιθετική ζώνη της κάθε ομάδας. Ανάμεσα στις δύο κόκκινες γραμμές έχουμε το field of play. Το παιχνίδι, ωστόσο, δύναται να συνεχιστεί και πίσω από τις δύο τελικές γραμμές αν οι επιτιθέμενοι έχουν περάσει νόμιμα μπροστά από τη μπλε γραμμή της επίθεσής τους.

 

Το κυλινδρικό πακ (puck)

Αποτελείται από 100% καουτσούκ και έχει βάρος 160 γραμμαρίων. Η διάμετρός του φθάνει τα οκτώ εκατοστά(ακτίνα στα τέσσερα εκ.) και το πάχος/ύψος του δεν υπερβαίνει τα 150 χιλιοστά. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να λάβει το πακ είναι 155 χιλιόμετρα ανά ώρα και η μέση ταχύτητά του είναι 80-90 χιλιόμετρα την ώρα. Αμέσως μετά την πρώτη επαφή του με πάγο, γίνεται ιδιαίτερα συμπαγές και σκληρό. Ένας από τους λόγους για τους οποίους φοριέται ο βαρύς εξοπλισμός του αθλήματος είναι η αποφυγή ατυχημάτων σε επαφή με το κινούμενο πακ.

 

Ειδικοί Κανονισμοί:

 

  • Faceoff

Faceoff για το χόκεϊ αποκαλείται η σέντρα ή το τζάμπολ. Στην έναρξη κάθε αγώνα καθώς και κάθε μίας από τις τρεις περιόδους γίνεται faceoff. Ο κεντρικός διαιτητής κρατά στο χέρι του το πακ και οι δύο επιλεγμένοι παίκτες της «άτυπης μονομαχίας» το διεκδικούν με τα μπαστούνια τους επιχειρώντας να το φέρουν ως πάσα σε συμπαίκτη τους προς την πλευρά της άμυνάς τους.

  • Offside

Παρατηρείται (κυρίως από τους πλάγιους διαιτητές) ο επιτιθέμενος που θα πατήσει μπροστά από τη μπλε γραμμή άμυνας των αντιπάλων πριν από το πακ, και με τα δύο του πόδια. Μόλις υποδειχθεί παίκτης offside, αυτομάτως το παιχνίδι διακόπτεται και συνεχίζεται από τον κοντινότερο κύκλο για faceoff.

  • Icing

Σφυρίζεται όταν ένας παίκτης που βρίσκεται πίσω από τη μπλε γραμμή άμυνας της δικής του ομάδας, με το πακ στην κατοχή του, επιχειρήσει μπαλιά η οποία θα προχωρήσει χωρίς να λάβει κατοχή ή να υπάρξει επαφή από συμπαίκτη του ή αντίπαλο μέχρι και τη στιγμή που θα περάσει –χωρίς γκελ στα boards περιμετρικά του παγοδρομίου- την κόκκινη γραμμή τέρματος των αντιπάλων. Αμέσως το παιχνίδι διακόπτεται από τον διαιτητή και γίνεται faceoff. Η ομάδα που υπέπεσε στο icing χάνει το δικαίωμα εκείνη τη στιγμή να πραγματοποιήσει αλλαγή.

  • Φάουλ

Το χόκεϊ επί πάγου είναι άθλημα με πολύ πάθος, όπου επιτρέπεται σε αθλητικά πλαίσια η σωματική επαφή, το λεγόμενο bodycheck και το λεγόμενο ντουμπλάρισμα. Ο παίκτης απαγορεύεται να σηκώσει το μπαστούνι (stick) πάνω από τον ώμο του. Τα σκληρά και βάναυσα μαρκαρίσματα απαγορεύονται. Η τιμωρία καθορίζεται από τη σκληρότητα του φάουλ. Από ποινή δύο λεπτών εξόδου από τον αγωνιστικό χώρο (οι αντίπαλοι για το χρόνο αυτό αγωνίζονται με παίκτη παραπάνω) μέχρι και παραδειγματικά με αποβολή (disqualifier) από τον αγώνα και ποινή 2-5 αγωνιστική, εσχάτως και με πρόστιμο για τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα.

  • Πέναλτι

Πέναλτι σφυρίζεται όταν γίνεται φάουλ επάνω σε αντίπαλο εντός της επιθετικής του ζώνης (ανάμεσα στην κόκκινη και τη μπλε γραμμή της άμυνας της ομάδας που το διέπραξε). Στο χόκεϊ επί πάγου η εκτέλεση του πέναλτι είναι κινούμενη. Το πακ τοποθετείται από το διαιτητή στη θέση του κεντρικού faceoff (τυπική θέση σέντρας) και έπειτα ο παίκτης ο οποίος επιλέγεται να εκτελέσει το πέναλτι παίρνει φόρα πίσω από την κεντρική κόκκινη γραμμή, κοντρολάρει έπειτα το πακ και προχωράει ως τον τερματοφύλακα της αντίπαλης ομάδας, ο οποίος οφείλει να παραμείνει στη θέση του. Ο εκτελεστής δεν έχει δικαίωμα να σταματήσει. Αν δεν επιτύχει τέρμα, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά με νέο faceoff.
Η εκτέλεση πέναλτι αποτελεί διαδικασία που ακολουθείται έπειτα από τη λήξη και του επιπλέον χρόνου της παράτασης και τόσο οι αθλητές όσο και οι τερματοφύλακες προπονούνται πάνω σε αυτό.

 

Εξοπλισμός

Το χόκεϊ επί πάγου είναι ένα διασκεδαστικό άθλημα το οποίο απαιτεί από τους αθλητές αντοχή και γρηγοράδα.
Λόγω του πάγου, πολύ συχνά υπάρχουν σκληρές επαφές μεταξύ των παικτών. Από τη μία, η επιφάνεια του πάγου και των boards είναι σκληρή, ενώ από την άλλη, τα πακ εκσφενδονίζονται απ’τα μπαστούνια με μεγάλη ταχύτητα.
Για τους παραπάνω λόγους, η προστασία των παικτών είναι απολύτως απαραίτητη, και τα προστατευτικά που φορούν καλύπτουν σχεδόν όλο τους το σώμα.
Οι ανάγκες των τερματοφυλάκων και των παικτών είναι διαφορετικές, γι’αυτό και ο εξοπλισμός αυτών είναι διαφορετικός.
Οι τερματοφύλακες χρειάζονται περισσότερη προστασία, ενώ οι παίκτες μεγαλύτερη δυνατότητα ευκινησίας σε σχέση με τους τερματοφύλακες.

 

Παρακάτω, παρουσιάζεται ο ολοκληρωμένος εξοπλισμός για το χόκεϊ:

Κράνος


kranos2

Το κράνος πρέπει να προφυλάσσει από τα χτυπήματα στο κεφάλι και παράλληλα να είναι ελαφρύ και να προσφέρει καλή ορατότητα στους αθλητές, για την καλύτερη απόδοσή τους. Στο μπροστά μέρος του κράνους, υπάρχει ένα προστατευτικό από μέταλλο ή συνθετικό (cage) ή από πλαστικό υψηλής ανθεκτικότητας (visor), το οποίο καλύπτει το πρόσωπο.

 

Neck guard (Προστασία για τον λαιμό)


NeckGuard

Χρησιμοποιούνται υλικά από σειρές νάιλον ή ΑBS πλάκες. Συνήθως, στους τερματοφύλακες το προστατευτικό του λαιμού ενσωματώνεται στο κράνος. Στους υπόλοιπους παίκτες το neck guard δεν αποτελεί απολύτως απαραίτητο προστατευτικό.

 

Θώρακας

 

8wrakas

Προσφέρει προστασία στο στήθος, στα πλευρά, στους ώμους, στην πλάτη και στην μέση δηλαδή, στο μεγαλύτερο μέρος του άνω κορμού. Πολύ σημαντικό κομμάτι της προστασίας των παικτών, για αποφυγή τραυματισμών κυρίως από αντίπαλους παίκτες (check).

 

Επιαγκωνίδες

 

epiagkwnides

Προστατεύει τους αγκώνες όπως σε κάποιες φορές και στους τρικέφαλους. Απαραίτητο για αποφυγή χτυπημάτων από πακ, πτώσεις και σωματική επαφή.

 

Εμφάνιση


 Αποτελεί την εμφάνιση της ομάδας, φοριέται πάνω απ’τον θώρακα και τις επιαγκωνίδες.
Δείχνει τον αριθμό του παίκτη και συνήθως αναγράφει και το όνομά του.

 

Γάντια

 

gantia

Κατασκευάζονται από ιδιαίτερα λεπτό δέρμα στην παλάμη και στα δάκτυλα, τον εύκολο χειρισμό του μπαστουνιού, καθώς και από αρκετά ενισχυμένα υλικά στο έξω μέρος των χεριών για προστασία.

 

Παντελόνι

 

panteloni

 Σε περιπτώσεις πτώσεων αλλά και χτυπημάτων από πακ, οι περιοχές των γοφών, των μηρών, των τετρακέφαλων, της λεκάνης, της μέσης και των κοιλιακών, είναι οι πλέον επικίνδυνες από τραυματισμούς. Για αυτό τον λόγο, τα παντελόνια κατασκευάζονται από ενισχυμένο υλικό σε όλες τις περιοχές που καλύπτουν και φθάνουν μέχρι τα γόνατα του παίκτη.

 

Σπασουάρ

 

spasouar

 Προστασία για την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

 

Επικαλαμίδες

 

epikalamides

 Είναι φτιαγμένες από σκληρό πλαστικό στην εξωτερική πλευρά, περιέχουν επιγονατίδα και διαθέτουν μαλακό υλικό στο εσωτερικό για την απορρόφηση των κραδασμών. Επειδή ο παίκτης έχει ανάγκη την ευκινησία στα πόδια και δε συνηθίζεται να δέχεται χτυπήματα στο μέρος της γάμπας, οι επικαλαμίδες δεν παρέχουν κάποια προστασία σε εκείνο το σημείο.

 

Κάλτσες χόκεϊ (γκέτες)

 

gketes

 Μπαίνουν πάνω από τις επικαλαμίδες και είναι βαμμένες στα χρώματα της ομάδας, με σκοπό την ταχύτερη αναγνώριση των συμπαικτών και των αντιπάλων την ώρα του παιχνιδιού και σε στιγμές μεγάλης έντασης.

 

Παγοπέδιλα

 

pagopedila

Τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν από του καλλιτεχνικού πατινάζ. Η λάμα είναι “στρογγυλεμένη” στο μπροστά και πίσω μέρος του πέδιλου, προσφέροντας ευκολία στον πατινέρ σε κινήσεις όπως είναι οι απότομες αλλαγές πορείας και τα απότομα φρένα.
Αποτελούν και αυτά μέρος της προστασίας του αθλητή, διότι το πακ συχνά χτυπάει πέδιλα παικτών όταν γίνονται σουτ ή πάσες κατά την διάρκεια του αγώνα. Εξαιτίας αυτού, τα παγοπέδιλα πρέπει να είναι κατασκευασμένα με ανθεκτικά υλικά σε τέτοιου είδους χτυπήματα, αλλά ταυτόχρονα να είναι ελαφριά ώστε ο αθλητής να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκινησία.

 

Μπαστούνι

mpastouni

Κατασκευάζονται από ξύλο ή συνθετικό υλικό. Τα μπαστούνια του χόκεϊ βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, ικανότητα flex, κλίση της λεπίδας κλπ, ανάλογα με τις απαιτήσεις του παίκτη. Τα τελευταία χρόνια επικρατούν τα συνθετικά μπαστούνια (συνήθως από ανθρακονήματα), εξαιτίτας της μεγαλύτερης ικανότητας τους στο λύγισμα, το οποίο προσφέρει παραπάνω δύναμη στο σουτ. Τα μπαστούνια του τερματοφύλακα έχουν πιο χοντρή βάση, καθώς η μεγαλύτερη επιφάνεια τους αποφέρουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκρουστεί το πακ απ’τα σουτ.

 


© Othisi-INline skates club. All rights reserved.

Powered by artupweb